Uwaga! Test na paszport – sprawdź czy zdałbyś egzamin!

Brytyjski paszport to według niektórych przepustka do świata i konkretne korzyści. Zanim jednak wypełnisz wniosek i wydasz konkretne pieniądze, a następnie przystąpisz do testu, spróbuj swoich sił w mini egzaminie poniżej.

O brytyjskim paszporcie myśli wielu Polaków w Wielkiej Brytanii. I choć niektórym wydaje się, że to tylko formalność i stosunkowo niewielka inwestycja finansowa, to warto spróbować swoich sił w mini teście. Jeśli oblejesz tutaj to najprawdopodobniej musisz przyłożyć się do zdobycia brytyjskiego paszportu znacznie lepiej.

Aby otrzymać brytyjski paszport należy spełnić kilka warunków m.in.: w przypadku Polaków podstawą do ubiegania się o paszport jest zamieszkiwanie i rozliczanie się z zarobków w UK przez okres minimum 6 lat; wypełnienie wniosku; pokrycie kosztów; przystąpienie do testu z wiedzy na temat kultury, religii i obyczajów panujących w W. Brytanii oraz testu na znajomość języka angielskiego.

Aktualna wersja testu zawiera 24 pytania oparte na materiale z książki Life in the United Kingdom: A Guide for New Residents. W książce zawartych jest 3000 faktów i około 300 dat do zapamiętania. I choć nie jest to przytłaczająca ilość wiedzy, to według statystyk test zdaje zaledwie 6 na 10 osób.

Sprawdź, czy udałoby ci się zdać test – musisz poprawnie odpowiedzieć na 18 pytań! Powodzenia!

1. What does the UK offer to its residents?

A.  Untaxed income

B.  Freedom of belief and religion

C.  Luxurious Life

D.  Free TV license

2. Which operas were written by Gilbert and Sullivan?

A.  HMS Pinafore and The Mikado

B.  Tim Rice and Evita

C.  Jesus Christ Superstar

D.  The Phantom of the Opera

3. Hadrian’s Wall is a popular UNESCO World Heritage Site

A.  True

B.  False

4. When did Ireland split into 2 countries?

A.  1925

B.  1949

C.  1922

D.  1934

5. Who was Henry Purcell?

A.  An actor

B.  A musician

C.  A poet

D.  A gardener

6. What do you need to apply for UK citizenship?

A.  Have a driving license

B.  Be able to use computers in English

C.  Have a university degree

D.  Speak and read English

7. Where is Loch Lomond located?

A. Wales

B. England

C.  Scotland

D.  Northern Ireland

8. Where did the people of the Bronze Age bury their dead?

A.  Coffin Houses

B.  Graveyards

C.  Gardens

D.  Round barrows

9. How long did the Romans stay in Britain?

A.  600 years

B.  300 years

C.  400 years

D.  100 years

10. Who mapped the coast of Australia?

A.  James Cook

B.  Admiral Nelson

C.  Sir Francis Drake

D.  Sake Dean Mahomet

11. Who became Prime Minister during WWII?

A.  Tony Blair

B.  Winston Churchill

C.  Margaret Thatcher

D.  Robert Walpole

12. Who invented the World Wide Web?

A.  James Goodfellow

B.  Florence Nightingale

C.  Sir Tim Berners-Lee

D.  Alexander Fleming

13. What was the population of the UK in 1901?

A.  40 million

B.  60 million

C.  50 million

D.  27 million

14. What is the Church of England known as in Scotland and the US?

A.  The State Church

B.  The Episcopal Church

C.  The Anglican Church

D.  The Catholic Church

15. What is known as Lent?

A.  The 40 days after Easter

B.  The 40 days before Easter

C.  The 40 days before Christmas

D.  The 40 days after Christmas

16. Who won gold medals in rowing in five consecutive Olympic Games?

A.  Dame Ellen MacArthur

B.  Sir Steve Redgrave

C.  Sir Chris Hoy

D.  Sir Roger Bannister

17. Where in Scotland is known as the home of golf?

A.  Edinburgh

B.  Glasgow

C.  Aberdeen

D.  St Andrews

18. Where does the Fringe take place?

A.  Edinburgh

B.  London

C.  Newcastle

D.  Liverpool

19. What does the TV licence money pay for?

A.  Freeview Channels

B.  All Free Radio Channels

C.  The BBC

D.  Electricity

20. When do pubs usually open?

A.  10:00 PM

B. 11:00 AM

C.  4:00 PM

D. 1:00 PM

21. How old is Big Ben?

A.  170

B.  150

C.  200

D.  220

22. What is the monarch’s ceremonial role?

A.  Making parliamentary policies

B.  Opening a parliamentary session

C.  Going abroad

D.  Travelling in the UK

23. Where does the Prime Minister reside?

A.  The Buckingham palace

B. 10 Downing Street

C.  1 Devonshire Terrace

D.  76 Charlotte Street

24. What is the money limit for the small claims procedure in England and Wales?

A.  £3,000

B. £5,000

C.  £6,000

D.  £4,000

1.B    2.A    3.A    4.C    5.B    6.D    7.C    8.D    9.C    10.A    11.B    12.C    13.A    14.B    15.B    16.B    17.D    18.A    19.C    20.B    21.B    22.B    23.B    24.B

OM | Open Magazyn.pl
Źródło | Na podstawie www.anglia.today

NAPRAWA KOMPUTERÓW

Naprawa komputerów, laptopów, tabletów i smartfonów z dojazdem do klienta!

TŁUMACZENIA W TERENIE

Tłumaczenia w terenie: landlord, urzędy, sądy, banki, szkoły, lekarze, szpitale, etc.

SPRAWY MIESZKANIOWE

Jeśli masz kłopot z landlordem, odzyskaniem depozytu oraz innymi problemami mieszkaniowymi, zadzwoń!

WYWÓZ ŚMIECI

Tani wywóz śmieci na terenie całego Londynu. Nasz kierowca pomaga przy załadunku. Ponadto oferujemy w pełni licencjonowane usługi.

PRZEPROWADZKI

Zamiast tracić czas wyszukując odpowiednią firmę, nie zwlekaj i zadzwoń do Nas!

OKNA I DRZWI

Sprzedaż i profesjonalny montaż okien, drzwi i rolet na terenie Szkocji

BENEFITY / POMOC

Wypełnianie wniosków i porady w uzyskaniu wszelkich benefitów i dodatków dla mniej zamożnych oraz wszystkie inne sprawy jakie będą potrzebne w Edynburgu.

TŁUMACZENIA

Tłumaczenia i projekty profesjonalnych CV i listów motywacyjnych, doradztwo zawodowe oraz tłumaczenia.

STRONY INTERNETOWE

Nowocześnie, profesjonalnie, szybko i po konkurencyjnych cenach strony internetowe. Zadzwoń!

FOTOGRAFIA

Szukasz czegoś wyjątkowego? Kogoś, kto złapie dla Ciebie uciekającą chwilę? Planujesz ślub, chrzest, urodziny bądź inną ważną okazję rodzinną i chciałabyś/chciałbyś, by ktoś ułożył z tego wydarzenia historię w zdjęciach?

© Open Magazyn.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Całość jak i żadna część utworów na OPEN MAGAZYN.PL, nie może być rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie bez zgody Redakcji. Wobec osób łamiących prawo, podjęte zostaną wszelkie działania prawne celem dochodzenia roszczeń finansowych.

POPULARNE TERAZ

INFORMACJE I BIZNES

OPINIE I PUBLICYSTYKA

/Autor

Miłość: On muzułmanin, ona chrześcijanka

On muzułmanin ze stolicy Bangladeszu, ona chrześcijanka z miasteczka w zachodniej Polsce. Poznali się w Berlinie. Synka urodziła zaraz po maturze. Historia jak z „Faktu”, a jednak się udało. Oto Klaudia, Mamun i ich multikulturowy „happy end”. Wychowana w rodzinie „patchworkowej”, Klaudia pragnęła, by jej własna była taka „na zawsze”. Życie wystawiło ją na większą próbę, niż zakładał plan.

STYL I KULTURA

/Autor

Jak zostać dawcą szpiku

Pobranie szpiku jest bezpieczne ale wiąże się z paroma niedogodnościami związanymi z przeszczepieniem. Jednak nie są one zbyt dotkliwe. Przy pobraniu komórek macierzystych z krwi obwodowej trzeba się liczyć z jednodniową wizytą w klinice pobrania.