Food Standards Agency (pol. Sanepid) ostrzega, że aż 6 na 10 kurczaków w brytyjskich sklepach zawiera bakterie Campylobacter, które mogą spowodować śmiertelne zatrucie pokarmowe.

________________________________________________________________________________

Niemalże 100-procentową gwarancją na uniknięcie zachorowania, na które zapada rocznie ok. pół miliona ludzi, a sto z nich umiera, jest zamrożenie kurczaka po przyniesieniu go do domu. Taki zabieg zmniejsza ryzyko zachorowania o 90 proc.

Początkowo chciano, aby sklepy usunęły z półek wszystkie kurczaki, jednak zdaniem ekspertów takie działanie doprowadziłoby do wzrostu cen mięsa. Mrożenie kurczaków przed spożyciem jest zatem najlepszym wyjściem z sytuacji.

Symptomy zakażenia bakterią ujawniają się w ciągu 2-5 dni po zjedzeniu skażonego mięsa. Wśród objawów są wysoka gorączka, biegunka, wymioty, bóle brzucha.

W znacznej ilości przypadków chory zdrowieje po kilku dniach jednak dla osób o zmniejszonej odporności (dzieci, osoby starsze, chorzy na raka), bakteria może być nawet śmiertelna.

(ml)

goniec_150

Sharing is caring!