„Świeże” ryby w sklepach w Wielkiej Brytanii mają 14 dni

Dochodzenie prowadzone przez „Sunday Mirror” pokazało, że ryby sprzedawane przez brytyjskie sklepy jako „świeże” nie zawsze takie bywają. W niektórych supermarketach takie „świeżynki” miały nawet 14 dni.

_______________________________________________________________________________

Klient widząc przy produktach napis „świeże” liczy się z tym, że mogą one być w sklepowej lodówce około 1-2 dni, tymczasem w wielu supermarketach oraz sklepach rybnych są one tam nawet dwa tygodnie – informuje „Sunday Mirror”.

Badanie, podczas którego testowano próbki ryb z takich sklepów jak Tesco, Sainsbury, Morrisons i Asda, a także z mniejszych sklepów rybnych, pokazało, że wiele z nich po ugotowaniu było mdłych i niesmacznych z powodu zbyt długiego przechowywania ich w lodówce.

Mimo iż zdaniem ekspertów wiele ryb traci na jakości i smaku po zaledwie dwóch dniach przechowywania w sklepowych warunkach, niektóre z tych w brytyjskich sklepach miały nawet 14-15 dni.

Wyniki kontroli pokazały, że 1/3 z 14 próbek poddanych badaniom miała od 12-15 dni. Trzy z nich leżały w lodówce od 9-12 dni, a reszta miała od 6 do 9 dni.

Badanie „Sunday Mirror” zostało przeprowadzone w związku z wejściem w życie nowych przepisów Unii Europejskiej, w myśl których od przyszłego miesiąca każdy konsument będzie musiał zostać poinformowany o tym gdzie i jak złapano daną rybę oraz czy była zamrażana.

Aktualnie, zgodnie z brytyjskimi przepisami ryby mogą być oznaczone napisem „świeże” nawet, jeśli wcześniej były zamrożone. Na etykiecie nie musi widnieć również data połowu ryby.

(ml) | Goniec.com

goniec_150