info24_logoJeśli kupowałeś kurczaki w wielkich sieciach handlowych to jest wielce prawdopodobne, że kupiłeś skażone bakterią Campylobacter. W pierwszym półroczy tego roku 7 na 10 kurczaków skażonych było tą bakterią.

____________________________________________________________________________________________

Najwięcej trefnych kurczaków sprzedała sieć ciesząca się wśród Polaków wielką popularnością czyli ASDA. W przypadku tej sieci handlowej bakterią Campylobacter zarażanych było prawie 80% kurczaków, w tym około 30 w stopniu wysokim! Wysokie skażenie oznacza, że na każdy gram mięsa przypadało 1000 skupisk bakterii. Inspekcja przebadała około 2 tysięcy kurczaków we wszystkich sieciach handlowych. Niestety okazało się, że skażone bakterią kurczaki znajdują się we wszystkich dużych sieciach handlowych.

OTO PEŁNA LISTA PRZEBADANYCH PRZEZ INSPEKCJE SIECI HANDLOWYCH WRAZ INFORMACJĄ O POZIOMIE SKAŻENIA KURCZAKÓW GROŹNĄ BAKTERIĄ, WYWOŁUJĄCĄ OKOŁO 280 TYSIĘCY ZACHOROWAŃ I BĘDĄCA PRZYCZYNĄ OKOŁO 100 ZGONÓW W KAŻDYM ROKU.

» Asda – 78 proc. skażonych kurczaków – 28 proc. w wysokim stopniu
» Lidl, Aldi, Iceland itd. – 76 proc. skażonych kurczaków – 25 proc. w wysokim stopniu
» Co-op – 73 proc. skażonych kurczaków 19 proc. w wysokim stopniu
» Tesco – 70 proc. skażonych kurczaków 11 proc. w wysokim stopniu
» Morrison’s – 69 proc. skażonych kurczaków – 21 proc. w wysokim stopniu
» Waitrose – 69 proc. skażonych kurczaków 16 proc. w wysokim stopniu
» Sainsbury’s – 69 proc. skażonych kurczaków 14 proc. w wysokim stopniu
» M&S – 67 proc. skażonych kurczaków 22 proc. w wysokim stopniu

Pierwotnie media podały informację o tym, że zakażonych może być około 50% kurczaków. Po przebadaniu okazało się, że odsetek mięsa zawierającego Campylobacter sięga nawet 80%. Sklepy informacje o tym, że sprzedają zarażone mięso miały już dwa tygodnie temu ale nic z tym nie robiły w obawie o swoje dobre imię i utratę zysków z powodu odpływu klientów przed świątecznym szałem zakupowym.

Źródło: informacje24.co.uk

Sharing is caring!