Karta rezydenta – krok do brytyjskiego obywatelstwa

Każdy, kto planuje dłuższy pobyt na Wyspach albo myśli o przeniesieniu się tutaj na stałe, powinien zabezpieczyć swoją przyszłość. Każdy, kto przyjechał z jednego z krajów Unii Europejskiej może tu legalnie przebywać i pracować, nie musi posiadać wizy, wystarczy paszport lub dowód osobisty. Co jeszcze można zrobić, by w Wielkiej Brytanii żyło nam się lepiej i wygodniej? Tutejsze prawa imigracyjne regularnie ulegają modyfikacjom, warto więc wiedzieć, jakie z tego tytułu mamy aktualnie prawa i obowiązki.

Nie trzeba czuć się Brytyjczykiem, żeby nim zostać. Z punktu widzenia lokalnego prawa ważniejsze są: staż pobytu obcokrajowca w kraju, jego zrozumienie dla tutejszego prawa i kultury. Polski obywatel, który np. chce otrzymać brytyjski paszport musi najpierw złożyć w Home Office właściwy wniosek o obywatelstwo. Jego formularz dostępny jest na stronie domowej urzędu. W dołączonym do niego przewodniku opisano wszystkie niezbędne warunki do uzyskania obywatelstwa. Znajduje się tam na przykład informacja, że obywatele państw Unii Europejskiej mogą składać aplikacje dopiero po upływie sześciu lat legalnej pracy na Wyspach, mimo rozpowszechnionego przekonania, że wystarczy pięć lat. Po otrzymaniu rezydentury stałej  musimy odczekać kolejne dwanaście miesięcy. Przez ten czas „ważnieje” status rezydenta stałego. Dlaczego jest to takie istotne?

Karta Rezydenta

W kontekście otrzymania obywatelstwa przed 12 listopada 2015 roku tzw. rezydentura stała obowiązywała jedynie w stosunku do przybyszów spoza Unii Europejskiej. Jednak obecnie WSZYSCY chcący uzyskać brytyjskie obywatelstwo MUSZĄ OBOWIĄZKOWO uzyskać Kartę Rezydenta, poświadczającą stałą rezydenturę.

I tu uwaga! Mimo tego, iż po minimum 5 latach (legalnego) pobytu na Wyspach nabywamy prawa rezydenta to jednak nie wystarczy, aby mieć udokumentowaną rezydenturę. W staraniach o brytyjskie obywatelstwo musimy posiadać właśnie tzw. Kartę Rezydenta (na papierze), wystawianą przez Home Office, a która jest formalnym potwierdzeniem naszych praw.

Co nam daje posiadanie Karty Rezydenta?

W dużym skrócie – oprócz wspomnianego potwierdzenia posiadanych przez nas praw, bezpieczeństwo, większe prawa obywatelskie.
Prawo emigracyjne zmieniało się na Wyspach wielokrotnie na przestrzeni ostatnich lat.

Zmiany

W związku z mającym odbyć się w czerwcu referendum na temat pozostania lub wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej zainteresowanie rezydenturą stale wzrasta. Trzeba jednak wiedzieć, że samo uzyskanie obywatelstwa jest coraz bardziej kosztowne. Od 18 marca wzrasta opłata aplikacji o obywatelstwo brytyjskie. Dla osób dorosłych kwota ta dotychczas wynosiła £1005, a od wspomnianej powyżej daty będzie ona już wynosiła £1236. Z kolei opłata wniosków dla dziecka wzrasta z £749 do £936. Należy w tym miejscu dodać, iż do niedawna można było uzyskać zniżkę dla dwójki dzieci lub aplikujących małżeństw, obecnie jednak tego typu zniżek już nie ma.

Ważną zmianą dla osób chcących uzyskać brytyjskie obywatelstwo jest to, że obowiązkowa do niedawna w procesie aplikacyjnym znajomość języka angielskiego na poziomie ESOL Entry 3 obecnie nie jest już wymagana, w zamian wymagany jest z kolei zdany egzamin Grade 5 GESE z Trinity College London lub IELTS Cambridge na poziomie minimum 4.0.

Wciąż wymagane jest także zdanie drugiego egzaminu z wiedzy o historii i społeczeństwie brytyjskim – „Life in the UK”.

Pomoc

Jeśli zatem jesteśmy już zdecydowani ubiegać się o Kartę Rezydenta lub brytyjskie obywatelstwo, aczkolwiek nie jesteśmy pewni, czy wszystkie posiadane przez nas dokumenty są ku temu wystarczające, już teraz możemy poprosić o poradę w sprawdzonym biurze doradztwa imigracyjnego. Im wcześniej się zgłosimy, tym lepiej i skuteczniej będzie nam uzyskać brakujące dokumenty. Jak bowiem twierdzą specjaliści z firmy Sara-Int, ilość chętnych stale wzrasta, a okres oczekiwania na odpowiedź urzędu może wydłużyć się nawet do roku! Czas oczekiwania na potwierdzenie statusu rezydenta stałego oraz wydanie decyzji w tej chwili wynosi około 2 miesięcy. Zatem – nie ma co zwlekać!

Specjaliści w firmie Sara-Int pracują od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00 pod numerem 02088463606. Nie zwlekaj, zadzwoń!

Źródło | Redakcja

cooltura_logo_150

© Open Magazyn.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Całość jak i żadna część utworów na OPEN MAGAZYN.PL, nie może być rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie bez zgody Redakcji. Wobec osób łamiących prawo, podjęte zostaną wszelkie działania prawne celem dochodzenia roszczeń finansowych.

POPULARNE TERAZ

INFORMACJE I BIZNES

OPINIE I PUBLICYSTYKA

STYL I KULTURA

/Autor

Ostatnie lata przyniosły ogromny postęp w leczeniu nowotworów

Raka piersi co roku diagnozuje się u około 18 tys. Polek, z których 85 proc. udaje się wyleczyć. Dzięki nowoczesnym terapiom – obecnie nawet rak piersi z przerzutami może stać się chorobą przewlekłą. Podobnie jest w przypadku wielu innych typów nowotworów – choć liczba zachorowań rośnie, pojawiają się innowacyjne leki, które znacząco wydłużają życie chorych i poprawiają jego jakość.

Sharing is caring!