Antysemickie oświadczenie Wiedeńskiej Inicjatywy Narodowej

„Żydowskie pochodzenie i rewelacyjne wykształcenie nie mogą służyć usprawidliwieniu czy zapominaniu zbrodni.”

Damian Biliński

» Damian Biliński

Kilka dni temu opisaliśmy skandaliczne zachowanie Wiedeńskiej Inicjatywy Narodowej, która starała się zakłócić wykład Zygmunta Baumana.

Przypomnijmy: 89-letni socjolog i filozof Zygmunt Bauman wygłaszał w Wien Museum na zaproszenie Instytutu Nauk o Człowieku (IWM) wykład pod tytułem „Diasporic Terrorism”. Według relacji Plattform Indymedia kilku mężczyzn zakłóciło wykład skandując antykomunistyczne hasła w kierunku profesora Baumana.

Dzisiaj (14.04.2015) do redakcji Open Magazyn.pl wpłynęło oświadczenie ws. zakłócenia wykładu Baumana, podpisane przez Zarząd Stowarzyszenia WIN Wiedeństka (pisownia oryginalna) Inicjatywa Narodowa.

Antysemicki charakter pisma jak i brak kultury wskazuje jednoznacznie, że z Polski wyjechały nie tylko osoby pragnące rozwijać się, uczyć, zakładać rodziny, zwyczajnie pracować, a często także, kultywować polską kulturę – w wydaniu europejskim; wyemigrowały również osoby, które zamiast dialogu i dyskusji wolą „polską zadymę” w kibolskim stylu.

Oczywiście każdy z kraju ma prawo wyemigrować; każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii; każdy z własnej i nieprzymuszonej woli może zakładać wszelakie organizacje, ale w imieniu organizacji o dumnie brzmiącej nazwie Wiedeńska Inicjatywa Narodowa, publicznie obrażać i snuć dywagacje jest rzeczą moralnie wątpliwą, kulturalnie nie na miejscu, o wstydzie przynoszącym pozostałej części Polonii w Austrii nie wspominając.

Poniżej kilka pytań, które chcielibyśmy zadać Wiedeńskiej Inicjatywie Narodowej; pytań które nasuwają się po przeczytaniu oficjalnego oświadczenia WIN.

– Które Polonijne media finansowane są z pieniędzy pochodzących z MSZ? Warto byłoby wskazać palcem i/lub przedstawić konkretne dowody w postaci pisma.

– Czy Wiedeńska Inicjatywa Narodowa podważa naukowy autorytet Zygmunta Baumana?

– Na czym polegała zbrodnicza działalność profesora Zygmunta Baumana?

– Jakie krzywdy wyrządził polskim bohaterom (warto byłoby o nich wspomnieć z imienia i nazwiska) Zygmunt Bauman?

– Jakie ma znaczenie żydowskie pochodzenie Zygmunta Baumana, we wspomnianej akcji Wiedeńskiej Inicjatywy Narodowej?

– Czy będąc antysemicką organizacją i osądzaniu człowieka m.in. na podstawie pochodzenia posiada się mandat do bycia moralnym kręgosłupem Polonii, a w każdym razie jej części w Austrii?

– Czy będąc członkiem Austriackiego społeczeństwa, po wcześniejszym wyemigrowaniu z Polski, można o tę Polskę walczyć i przypominać o historii tak niegodziwymi sposobami?

– Czy będąc imigrantami, zwyczajnie nie wstyd Wiedeńskiej Inicjatywie Narodowej krzyczeć o sprawach polskich na nie swoim – jakby nie było – podwórku?

– Skoro Ambasada RP w Wiedniu nie powiadomiła Polonii o wykładzie, to skąd na sali wzięła się tak liczna publiczność?

– I w końcu, czy Wiedeńska Inicjatywa Narodowa była zaproszona na wykład profesora Baumana, a jeśli nie, to dlaczego, w tak skandaliczny sposób starała się na ów spotkanie bez pozwolenia wtargnąć i wykład zakłócić?

Poniżej treść oświadczenia Wiedeńskiej Inicjatywy Narodowej

Robert Koralewski

Wiedeń, 14 kwietnia 2015r. Oświadczenie ws. zakłócenia wykładu Baumana

W ostatnią środę, kiedy się rozpoczynał cykl spotkań z Zygmuntem Baumanem w Wiedniu, doszło do incydentu. Wykład pt. Diasporic Terrorism w Wien Museum został zakłócony okrzykami sugerującymi przeszłość prelegenta w aparacie komunistycznym.

Zanim jednak dochodzi do przedwczesnej oceny naszej akcji, należy rozpatrzyć okoliczności całego wydarzenia. Wydarzenie było współfinansowane przez polskie Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, a informacji o wizycie ”wybitnego” socjologa nie umieszczono na żadnym z portali polonijnych, które po części są dotowane przez środki MSZ i dopiero po fakcie zaczęły szeroko informować i dzielić się swoimi opiniami. Ambasada RP w Wiedniu również nie powiadomiła o wykładzie. Wypada więc powiedzieć, że Polacy nie mieli się dowiedzieć o prelekcji Baumana.

Trudno nie wspomnieć o reakcji austriackich mediów, które początkowo nawet nie sprawdziły treści skandowanej przez polskich patriotów i do dzisiaj nie postanowiły przytoczyć opinii publicznej istotnych faktów dot. działalności Baumana w Korpusie Bezpieczeństwa Wewnętrznego, który był stworzony na wzór NKWD. Z dokumentów Instytutu Pamięci Narodowej wynika, że Zygmunt Bauman pod pseudonimem ”Semjon“ służył w KBW niespełna 8 lat, gdzie uzyskał stopień majora. O tej zbrodniczej działalności austriackim mediom musiały przypomnieć internauci, którzy niekoniecznie są naszymi zwolennikami. Dlatego właśnie my Polacy żyjący za granicą w pierwszej kolejności powinniśmy dbać o pamięć historyczną pamiętając właśnie o krzywdach wyrządzonych polskim bohaterom, jakimi bezwątpliwie są Żołnierze Wyklęci.

Sądzimy, że pomimo niewielkiego wysiłku akcja była wielkim sukcesem, a przede wszystkim wywołała szeroką dyskusję na ważny temat, do której by nie doszło po wysłaniu rozmaitych pism. Dlatego sposób działania był jak najbardziej właściwy.

Zarząd Stowarzyszenia WIN

Wiedeństka Inicjatywa Narodowa

(pisownia oryginalna)

POLUB NASZ FANPAGE

Polub nasz Fanpage i bądź na bieżąco z informacjami!

POPULARNE TERAZ

, , , ,

Brexit do końca października. Johnson stawia sprawę jasno

Brexit do końca października i raczej z umową z UE, ale z przygotowanym scenariuszem działania na wypadek jej braku - to główny punkt programu wyborczego Borisa Johnsona, faworyta do objęcia stanowiska szefa Partii Konserwatywnej. Były burmistrz Londynu, prezentujący się jako zwolennik twardego kursu przedstawił dziś swój program.

Trump wylądował w Wielkiej Brytanii

Prezydent USA Donald Trump rozpoczął dzisiaj trzydniową wizytę państwową w Wielkiej Brytanii. Na lotnisku Stansted przywitała go przedstawicielka królowej na hrabstwo Essex Jennifer Tolhurst oraz szef MSZ Jeremy Hunt.

Spadła liczba Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii

Pierwszy raz od wejścia Polski do Unii Europejskiej, odnotowano spadek liczby osób obywatelstwa polskiego mieszkających na Wyspach. Jeszcze w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii mieszkało ponad milion naszych rodaków, teraz jest ich mniej o blisko 120 tysięcy osób.
, , ,

Jak otrzymać emeryturę z UE?

Kilka lat pracy w jednym państwie UE wystarczy, by otrzymać z niego emeryturę. Gwarantuje to unijna koordynacja systemów. Tylko w 2018 roku na podstawie przepisów unijnych i umów dwustronnych zawartych przez Polskę z niektórymi państwami Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłacał miesięcznie blisko 184 tys. emerytur i rent.

May odchodzi w czerwcu!

Theresa May ogłosiła, że 7 czerwca przestaje kierować Partią Konserwatywną. Premierem Wielkiej Brytanii pozostanie do czasu wyboru nowego lidera ugrupowania. Swoją decyzję ogłosiła po spotkaniu z kierownictwem partii. W jego trakcie miała usłyszeć ultimatum: ma odejść albo zostanie do tego zmuszona przez partię.
, , ,

Premier zgadza się na głosowanie w sprawie drugiego referendum. Ale stawia warunek. Jaki?

Brytyjska premier Theresa May ostrzegła, że posłowie głosujący w drugim czytaniu przeciwko rządowemu projektowi ustawy o wyjściu z UE opowiedzieliby się za 'zatrzymaniem Brexitu'. Przedstawiła jednocześnie kompromisowe rozwiązania w proponowanym tekście.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

, , ,

Nowa data Brexitu to 31 października!

Przywódcy 27 państw członkowskich UE wypracowali kompromis ws. przedłużenia brexitu do 31 października - poinformowały źródła unijne. Przyjęta data, po ok. godzinnych konsultacjach, została zaakceptowana przez Theresę May. - Być może uda się zapobiec wyjściu Wielkiej Brytanii z UE - powiedział po szczycie Donald Tusk.
, , ,

"Settled status" na stronie rządowej UK po polsku!

Brytyjski rząd opublikował na stronie rządowej informacje na temat rejestracji 'settled status' po polsku. Informacje wyjaśniają założenia systemu i etapy ubiegania się o status osoby osiedlonej w Wielkiej Brytanii. Jeśli mieliście do tej pory problem ze zrozumieniem wszystkich tych informacji w języku angielskim, to teraz informacje w języku polskim problemu raczej nie przysporzą.

Ruszyła obowiązkowa rejestracja obywateli UE

Brytyjski rząd formalnie uruchomił wczoraj system stworzony w celu rejestracji pobytu ok. 3,3 miliona obywateli UE, mieszkających w Wielkiej Brytanii, w tym miliona Polaków. Proces jest bezpłatny, a na złożenie wniosku jest czas co najmniej do grudnia 2020 roku.
, , ,

NO!, NO!, NO!... Osiem scenariuszy dla Wielkiej Brytanii odrzuconych! Co dalej?

Członkowie Izby Gmin wieczorem głosowali nad ośmioma scenariuszami w sprawie brexitu. Po krótkiej przerwie ogłoszone zostały rezultaty, z których wynika, że żaden ze scenariuszy nie uzyskał większości głosów. Czyli chaosu w Wielkiej Brytanii ciąg dalszy.

Nie można zdradzić 6 mln ludzi, którzy nie chcą Brexitu

Szef Rady Europejskiej Donald Tusk oświadczył dzisiaj podczas debaty w Parlamencie Europejskim, że w rozmowach o Brexicie nie można zapominać o głosach tych, którzy chcą pozostania Wielkiej Brytanii w UE, a których jest coraz więcej.

"Odwołać Brexit". Brytyjczycy masowo podpisują petycję

Blisko 5 milionów Brytyjczyków podpisało się już pod petycją do Izby Gmin o wycofanie się z planowanego wyjścia kraju z Unii Europejskiej. Zainteresowanie jest tak duże, że strona parlamentu wielokrotnie przestawała działać.

INFORMACJE I BIZNES

Trump wylądował w Wielkiej Brytanii

Spadła liczba Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii

, , ,

Jak otrzymać emeryturę z UE?

May odchodzi w czerwcu!

, , ,

Premier May zgodziła się na rezygnację ze stanowiska

Negocjacje trwały sześć tygodniu i miały na celu wypracowanie kompromisu w kwestii umowy brexitowej, tak by poparła ją większość parlamentarzystów. Niestety rozmowy zakończyły się brakiem porozumienia.

OPINIE I PUBLICYSTYKA

, , ,

Fake newsy i sexting w sieci. Młodzież coraz bardziej uzależniona od smartfonów i zagubiona w cyfrowym świecie

Korzystanie z mediów cyfrowych i internetu daje szerokie możliwości, ale stwarza też zagrożenia, szczególnie dla młodych ludzi. Co drugi nastolatek zetknął się z hejtem w sieci, a co dziesiąty uprawia sexting, czyli zamieszcza intymne materiały w internecie.
, , , ,

"Chcemy, żeby Polacy zostali"

Brytyjska wiceminister spraw wewnętrznych Caroline Nokes zaapelowała w wywiadzie dla Polskiej Agencji Prasowej do Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii, aby pozostali w kraju po wyjściu z Unii Europejskiej. Zapewniła, że rejestracja pobytu będzie 'tak prosta, jak to tylko możliwe'.
, , , , ,

Cud natury czy in vitro?

Rodzicielstwo nie zna granic. Przekonała się o tym Polka, Beata Bienias z mężem, którzy po kilkuletnim zmaganiu się z in vitro zostali rodzicami trojaczków. Dwoje dzieci zostało jednak poczęte naturalnie.
, , ,

Jesteś Polką? To pewnie sprzątasz?

Większość z nas ma maturę, nie mówiąc już o wyższym wykształceniu. Dlaczego więc godzimy się pracować poniżej naszych możliwości? Czemu nie jesteśmy ambitne i nie sięgamy po coś lepszego niż sprzątanie?

Fact-checking na Facebooku w rozsypce

System weryfikacji informacji (tzw. fact-checkingu) na Facebooku, który miał działać we współpracy z dziennikarzami, jest w rozsypce. Sami dziennikarze są rozczarowani rzeczywistością współpracy z koncernem i chcą jej zakończenia - podał dziennik 'The Guardian'.

Przychodzi Polak do brytyjskiego lekarza

Kiedy zapytałam koleżankę o jej opinię na temat bezpłatnego w końcu GP, czyli brytyjskiej przychodni, ta odpowiedziała niemalże natychmiast, że pracują tam nie lekarze, tylko „patałachy”, którym nie chce się sięgnąć po leki lepsze niż zwykły paracetamol. - Tak się składa, że paracetamol to ja sobie sama mogę wziąć bez ich łaskawej konsultacji – dodała koleżanka.

STYL I KULTURA

, , , ,

Wszystko, co chciałybyście wiedzieć o powiększaniu piersi

Jak mówi przysłowie, małe jest piękne. Choć w większości przypadków rzeczywiście tak jest, to jednocześnie słowa te nie zawsze są tak do końca prawdą.
, , , ,

Jak seks wpływa na zdrowie?

Seks to ważna część życia każdego człowieka. Seks to fizyczna przyjemność oraz bliskość z drugą osobą.Ale nie tylko... Seks ma także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Udane życie seksualne niweluje nadmiar stresu, poprawia ogólny nastrój, dotlenia organizm i usprawnia krążenie krwi. Same korzyści dla naszego zdrowia.
, , , ,

Kevin sam w domu…Ponad 20 lat starszy. Zobaczcie najnowszą reklamę!

W sieci pojawiła się nowa reklama Google, w której wystąpił sam Kevin, tylko ponad 20 lat starszy. Spot został nagrany w domu, w którym rozgrywała się akcja filmu „Kevin sam w domu”.
, , , ,

Tabletki antykoncepcyjne obniżają libido?

Antykoncepcja hormonalna, choć jest jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania ciąży, może powodować również wystąpienie skutków ubocznych. Do jednych z najbardziej uciążliwych dla kobiet należy spadek popędu seksualnego.
, , , ,

le prawdy zawierają ciążowe mity?

Wiele źródeł i jeszcze więcej sprzecznych informacji. To rzeczywistość, z którą na co dzień mierzą się przyszłe mamy. Zapytaliśmy kilka z nich, z jakimi radami i stwierdzeniami na temat ciąży spotykają się najczęściej. Dzielimy je na fakty i mity, i wyjaśniamy, których z nich się wystrzegać, a które warto wprowadzić w życie.
, , , ,

Nowa kampania dotycząca zdrowia psychicznego

Trwa kampania #GetTheInsideOut, mówiąca o problemach psychicznych ludzi. Reklamy pokazują, że bardzo wiele osób cierpi na choroby psychiczne, o których nie chce mówić głośno. Partnerem i sponsorem akcji jest Lloyds Bank.

Sharing is caring!